Asser Filmliga

A single man

14 juni 2010, 12:00 uur / 15 juni 2010, 12:00 uur

‘A single man’ is gebaseerd op een verhaal van Christopher Isherwood over een Britse professor die in Los Angeles woont in de jaren zestig.

Hij hoort opeens dat zijn geliefde is overleden bij een auto-ongeluk, waarna hij in rouw verkeert. Colin Firth speelt de hoofdpersoon George als een op het eerste gezicht stijve Brit die zijn verdriet niet kan tonen aan de buitenwereld. De reden hiervoor is dat George’s geliefde een man is en George’s leven een keurige façade is die zijn homoseksualiteit verbergt.

George leeft in het verleden zonder oog te hebben voor de toekomst. Bijgestaan door zijn beste vriendin Charley (Julianne Moore) probeert hij zich staande te houden. De 48-jarige Charley heeft echter haar eigen problemen met de toekomst en het verval van haar schoonheid. De jonge Kenny (Nicholas Hoult) is een student van George die worstelt met zijn identiteit. Hij bemerkt in George een gelijkgestemde, en achtervolgt hem.

In een film over rouwverwerking is empathie de drijvende kracht en Firth weet die in mooie en subtiele scènes op te wekken. Het filmdebuut van Tom Ford wordt qua stijl en inhoud vergeleken met Pedro Almodovar. Hij weet net als deze Spaanse cineast melodrama en sentimentaliteit te vermijden in een verhaal dat daar al snel ten prooi aan kan vallen. De schoonheid en het verdriet van de film blijven daardoor allebei intact en overtuigend voor de toeschouwer.

Colin Firth won in 2009 in Venetië de prijs voor Beste Acteur.

Regisseur: Tom Ford

Verenigde Staten, 2009, 99 minuten

Met: Colin Firth, Matthew Goode, Julianne Moore, Nicholas Hoult

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.