Asser Filmliga

Un conte de noël

27 april 2009, 12:00 uur / 28 april 2009, 12:00 uur

Aanvankelijk hadden Abel Vuillard en zijn veel jongere vrouw Junon twee kinderen, Joseph en Elizabeth. Als blijkt dat Joseph lijdt aan de ziekte van Hodgkin, is hun enige hoop een beenmergtransplantatie. Aangezien niemand geschikt beenmerg heeft, verwekken Abel en Junon een derde kind, Henri. Maar ook Henri blijkt Joseph niet te kunnen redden en Joseph sterft. Vele jaren later draagt de familie Vuillard deze dramatische gebeurtenissen nog met zich mee.

De relaties tussen de kinderen zijn uitermate gespannen. Als net voor Kerstmis blijkt dat Junon ook lijdt aan dezelfde kanker als haar overleden zoontje, is voor Henri de tijd gekomen om zijn schuld aan de familie af te lossen. Het wordt een enerverende gezinshereniging van de familie Vuillard zo vlak voor de kerst. Veroorzaakt door een ongeneeslijke ziekte en een onuitroeibaar �incompatibilit� des humeurs�. Met genadeloze precisie observeert regisseur Arnaud Desplechin de relaties in dit grimmige en tegelijk geestige, door en door Franse drama.

‘Un conte de noël’, met Catherine Deneuve in de hoofdrol en haar dochter Chiara Mastroianni in een verrassende bijrol, werd genomineerd voor een Gouden Palm. De sterkste rol is van Mathieu Amalric, die overtuigend de onaangepaste en grofgebekte Henri speelt.

Regisseur: Arnaud Desplechin

Frankrijk, 2008, 150 minuten

Met: Catherine Deneuve, Mathieu Amalric, Jean-Paul Roussillon, Chiara Mastroianni

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.