Asser Filmliga

California dreamin’ (Endless)

21 april 2008, 12:00 uur / 22 april 2008, 12:00 uur

In het Roemeense Capalnita heeft stationsmeester Doiaru het dorp stevig in zijn greep, elke trein die voorbij komt ‘verliest’ wel iets. De burgemeester voelt zich machteloos, want de politie is op hand van Doiaru.

Maar de situatie in het dorp verandert drastisch als een treinkonvooi van de NAVO in Capalnita belandt. Doiaru weigert de trein te laten vertrekken, omdat de papieren niet in orde zouden zijn. Terwijl de militairen hun kop breken over een oplossing om alsnog de oorlog in Kosovo te bereiken, probeert de burgemeester te profiteren van de Amerikanen, en feesten de militairen met de meisjes van het dorp.

Wederzijdse manipulatie, corruptie en vertaalproblemen vormen samen de ingrediënten voor deze film.

De toevoeging Endless aan de titel slaat op het feit dat de film onvoltooid en ongemonteerd is uitgebracht. Desondanks wist hij na zijn première op het Filmfestival Cannes eerder dit jaar de Prix Certain Régard in de wacht te slepen.

Dat Endless is ook een eerbetoon aan de vorig jaar augustus in Boekarest bij een auto-ongeluk om het leven gekomen regisseur Cristian Nemescu (1979). Het verklaart de lengte van de film en de vele losse eindjes.

Regisseur: Cristian Nemescu

Roemenië, 2007, 155 minuten

Met: Armand Assante, Jamie Elman, Razvan Vasilescu

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.