Asser Filmliga

The mill and the cross

28 mei 2012, 12:00 uur / 29 mei 2012, 12:00 uur

Kunstenaar/filmer Lech Majewski brengt een tiental personages tot leven die voorkomen op het beroemde schilderij De kruisdraging van Pieter Bruegel. De schilder wordt gespeeld door Rutger Hauer en er zijn rollen voor Charlotte Rampling en Michael York.

Majewski benut een imposant arsenaal aan filmtechnieken om de werkwijze, symboliek en motieven van de schilder inzichtelijk te maken. Hij liet een driedimensionale, virtuele reconstructie van Bruegels landschap maken, draaide in vijf landen op bijpassende locaties en maakte studio-opnamen met de acteurs. De maker is er prima in geslaagd alle elementen op een organische manier samen te voegen, waardoor de indruk ontstaat dat we anderhalf uur in Bruegels landschap ronddwalen.

Met ‘The mill and the cross’ komt Majewski tegemoet aan een verlangen dat fervente liefhebbers van de schilder- en filmkunst soms kan overvallen. De Pool schept de illusie dat het mogelijk is een kunstwerk te betreden, om er even in te verdwijnen en er nieuwe inzichten en genoegens aan te ontlenen. Het is een bijzondere sensatie.

Regisseur: Lech Majewski

Zweden/Polen, 2011, 92 minuten

Met: Rutger Hauer, Charlotte Rampling, Michael York

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.