Asser Filmliga

Black Venus

25 april 2011, 12:00 uur / 26 april 2011, 12:00 uur

´Black Venus´ beschrijft het tragische leven van Saartjie Baartman (1770-1815), een negerin die opgroeide in Zuid-Afrika en meegenomen werd naar Europa om daar als circusattractie op te treden voor het publiek. Ze had fysieke afwijkingen (uitzonderlijke grote kont en schaamlippen) en was mede hierdoor een gewilde attractie in decadente Libertijnse salons. Ze verwachte een glamoureus leven, maar hoongelach viel haar ten deel.

De film is een poging de tijdgeest van Europa rond 1800 over te brengen. Een tijd waarin het racisme doordrenkt was in alle lagen van de bevolking; van de laagste arbeidersklasse tot de elitaire academische wereld. Inferioriteit van zwarten was een norm die schijnbaar gedachteloos door iedere blanke werd aangenomen.

Het gaat echter niet alleen over racisme maar ook over het leven van de historische en mysterieuze persoon van Saartjie zelf. In een interview zei regisseur Abdellatif Kechiche (‘Le graine et le mulet’) dat hij in de film ook niet te veel invulling aan haar karakter heeft willen geven. “Door het mysterie rond haar leven intact te laten, zijn we (het publiek) constant gedwongen naar onszelf te kijken,” aldus Kechiche.

Regisseur: Abdellatif Kechiche

Frankrijk/Italië/België, 2010, 159 minuten

Met: Yahima Torres, Andre Jacobs, Olivier Gourmet, Elina Löwensohn

Filmagenda

Nieuwe films volgen zodra mogelijk.

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.