Asser Filmliga

The butcher boy

22 februari 1999, 12:00 uur / 22 februari 1999, 12:00 uur

Ierland, jaren zestig. Ergens in een dorpje ondergaat men gelaten de status quo van de koude oorlog. Het leven is eenvoudig en kabbelt rustig voort, todat….

‘The butcher boy’ is het door Neil Jordan verfilmde boek van Patrick McGabe. Evenals in het boek houdt Jordan de opgewekte toen vast van dit hartverscheurend drama en voegt er wat surrealisme aan toe.

Francie, om wie het allemaal gaat, is een twaalfjarige jongen wiens leven een aaneenschakeling van rampen is. Z’n vader (Stephen Rea) is een notoire zuiper, zijn moeder een gestoorde vrouw die regelmatig in een inrichtig verblijft. Wanneer Francie zelf in een instituut belandt, vergrijpt een priester zich aan hem. Als uiteindelijk zijn enige kameraad hem de rug toe keert, breekt de psychopaat in hem los.

De film valt op door het razende tempo, de sprookjesachtige stilering en de manier waarop werkelijkheid en fantasie naadloos in elkaar overgaan. De opgewekte toon, die haaks staat op de gruwelen, is het geheim van ‘The butcher boy’. Moeten we lachen of huilen?

Regisseur: Neil Jordan

Verenigde Staten/Ierland, 1997, 110 minuten

Met: Eamonn Owens, Stpehen Rea, Alan Boyle

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.