Asser Filmliga

You will meet a tall dark stranger

28 maart 2011, 12:00 uur / 29 maart 2011, 12:00 uur

De dood speelt altijd een rol in de films van Woody Allen. Of liever gezegd: de angst voor de dood, waar vrijwel al zijn personages mee worstelen.

‘You will meet a tall dark stranger’ speelt in Londen en gaat mensen die ondanks hun verschil in leeftijd allemaal dezelfde problemen hebben: ze zijn niet gelukkig in hun huidige situatie.

Alfie (Hopkins) verlaat, in een tot mislukken gedoemde poging zijn jeugd te hervinden, na 40 jaar huwelijk zijn vrouw Helena (Jones). Hun dochter Sally (Watts) zit vast in een lamlendig huwelijk met Roy, een weinig succesvolle schrijver. Iedereen probeert het geluk elders te vinden. Roy flirt met zijn knappe overbuurvrouw, Sally begint te dromen van haar knappe werkgever, Helena zoekt haar toevlucht tot een onbetrouwbare waarzegster. En Alfie verlooft zich met de eerste de beste jonge vrouw die zich niet door zijn leeftijd laat afschrikken – een prostituee.

Op zoek naar status, liefde en onsterfelijkheid grijpen zij allemaal boven hun macht. Vooral de mannen lijken niet te stuiten in hun zucht naar verandering.

Met knap acteerwerk van o.a. Watts en Hopkins houdt de film tot het abrupte einde de vaart erin. Pas daarna dringen ook de zwaarmoedige ondertonen van het verhaal door. Allen straft zijn personages niet zonder reden; het leven is niet maakbaar, is zijn boodschap, en al helemaal niet rekbaar – hoe graag we dat ook zouden willen.

‘You will meet a tall dark stranger’ is een wrange komedie over de ironie van het lot.

Regisseur: Woody Allen

Scenario: Woody Allen

Spanje/Verenigde Staten, 2010, 98 minuten

Met: Naomi Watts, Antonio Banderas, Josh Brolin, Anthony Hopkins

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.