Asser Filmliga

Y tu mamá también

9 december 2002, 12:00 uur / 9 december 2002, 12:00 uur

Boezemvrienden Julio en Tenoch nodigen de bloedmooie, achtentwintigjarige Luisa uit voor een strandreisje. Als Luisa bedrogen wordt door haar man neemt ze het aanbod aan en zo begint het drietal per gammele stationwagen een reis naar nergens dwars door Mexico.

‘Y tu mamá también’ lijkt op het eerste gezicht een roadmovie: de reis is belangrijker dan de bestemming en is behalve een fysieke ook een psychologische trip. De twee vrienden delen ondanks hun verschillende sociale achtergrond een diepe vriendschap. Gedurende hun reis ontdekken Julio en Tenoch dingen van elkaar die ze liever niet zouden weten en merken dat hun vriendschap minder vanzelfsprekend is dan ze dachten. De veel oudere Luisa, die tijdens de reis transformeert van lustobject tot praatpaal en lerares, functioneert hierbij als katalysator. Het duo verliest zijn onschuld bij de ontgoochelde schone.

Deze film is een sleutelfilm. Hij vertelt niet alleen het verhaal over het opgroeien van twee individuen of de volwassenwording van het land waar zij voorstaan. Hij markeert ook de volwassenheid van de Mexicaanse film.

Regisseur: Alfonso Cuarón

Mexico, 2001, 2001 minuten

Met: Maribel Verdú, Gael García Bernal, Diego Luna, Diana Bracho

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.