Asser Filmliga

Waiting for the clouds

15 mei 2006, 12:00 uur / 16 mei 2006, 12:00 uur

In het politiek onrustige Turkije van de jaren ’70 woont de oude vrouw Ayse in een dorpje aan de Zwarte Zee. Haar zus Selma ligt op sterven en Ayse probeert vrede te vinden met haar gecompliceerde verleden.

In werkelijkheid is Ayse van Griekse afkomst, die op tienjarige leeftijd haar land ontvluchtte voor het Ottomaanse leger en samen met haar jongere broertje Niko op sterven na dood aankomen bij een Turkse familie, waar ze liefdevol opgenomen worden. Ayse’s hechte band met de tiener Selma helpt haar het trauma te verwerken. Omdat ze als zusjes door het leven gaan, durft Ayse het vijftig jaar lang niet aan om haar ware identiteit te onthullen, bang dat ze is dat haar verleden negatieve gevolgen zal hebben.

Het drama ‘Waiting for the Clouds’ refereert aan de menselijke pijn die sinds deze vergeten etnische zuiveringen nog steeds bij de slachtoffers in het geheugen gegrift staat. Toch is de inval van het Ottomaanse leger in 1916 in de dorpen ten westen van Trabzon een in de geschiedenisboekjes vergeten genocide.

Met ‘Waiting for the Clouds’ wilde regisseur Yesim Ustaoglu, die vijf jaar eerder ‘Journey to the sun’ maakte, daar verandering in brengen. Volgens haar heeft de Turkse overheid de geschiedenis van vluchtelingen en etnische minderheden als Ayse liever verzwegen.

Regisseur: Yesim Ustaoglu

Frankrijk/Duitsland/Griekenland/Turkije, 2004, 87 minuten

Met: Rüchan Caliskur, Rivdan Yagci, Dimitrios Kamperidis, Feride Karaman

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.