Asser Filmliga

Voyage au début du monde

29 maart 1999, 12:00 uur / 29 maart 1999, 12:00 uur

‘Saudade’ is de Portugese uitdrukking waarin gevoelens van heimwee, verlangen, melancholie, opluchting en droefenis schuilen. ‘Voyage au début du monde’ gaat over de vraag wie de bezitter is van dit Portugese levensgevoel.

De film speelt zich af in Portugal waar een aantal Franse acteurs en een oude filmregisseur werken aan een Frans/Portugese film. Manoel de oude regisseur wordt gespeeld door Mastroianni.

Als een van de acteurs zich herinnert dat een tante van hem in de buurt van de filmset woont, begeeft het gezelschap zich op weg om haar een bezoek te brengen. De autorit in het busje vormt het hart van de film, veel bitterzoete herinneringen worden opgehaald. Het bezoek aan Alfonso’s tante is het hoogtepunt van de film. Omdat Alfonso geen Portugees spreekt, weigert de vrouw te geloven dat hij haar neef is. Dit gegeven levert mooie scènes op. Als zij hem uiteindelijk geaccepteerd heeft, krijgen we haar herinneringen voorgeschoteld.

Kort na de opname van de film stierf Marcello Mastroianni. Deze, door de regisseur aan hem opgedragen, film is een pleidooi voor het serieus nemen en koesteren van herinneringen.

Regisseur: Manoel de Oliveira

Frankrijk/Portugal, 1997, 93 minuten

Met: Marcello Mastroianni, Jean Yves Gautier

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.