Asser Filmliga

Unter Bauern

28 februari 2011, 12:00 uur / 1 maart 2011, 12:00 uur

‘Unter Bauern’ is de verfilming van de memoires van de nu 98-jarige joodse Marga Spiegel. Hierin beschrijft ze hoe moedige boeren van 1943 tot het eind van de oorlog haar man hebben verstopt en haarzelf en haar dochtertje onder valse naam op de boerderij hebben laten wonen.

Op het helpen van joden stond de doodstraf. Alleen de boer en zijn vrouw kennen de ware achtergrond van de nieuwe gasten, die zich snel aanpassen en deelnemen aan het werk op de boerderij. Tussen Marga en Anni, de dochter des huizes, ontwikkelt zich zelfs een diepe vriendschap, ook al is de laatste verliefd op een aanvoerder van de Hitlerjeugd.

Met ‘Unter Bauern’ wordt voor het eerst in een speelfilm aandacht besteed aan het fenomeen ‘onderduiken’ in Duitsland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben slechts enkele honderden joden in Duitsland op deze manier de Holocaust weten te overleven.

Met ‘Unter Bauern’ wordt opnieuw een taboe doorbroken. Want het feit dat ook in Duitsland zelf mensen waren die anderen beschermden en onder lieten duiken, werd door menigeen – vooral van de oudere generaties – altijd ontkend.

Regisseur: Ludie Boeken

Duitsland, 2010, 114 minuten

Met: Veronica Ferres, Martin Horn, Armin Rhode, Margarita Broich

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.