Asser Filmliga

Uncle boonmee who can recall his past lives

7 februari 2011, 12:00 uur / 8 februari 2011, 12:00 uur

Op het eerste gezicht is ‘Uncle Boonmee’ een sobere vertelling over een doodzieke man die in zijn laatste dagen overvallen wordt door herinneringen aan zijn vorige levens. Hij ontmoet zijn overleden vrouw en verdwenen zoon, die is gereïncarneerd in een vriendelijke monstergorilla. Zijn het geesten, hallucinaties, verschijningen: de kijker mag zelf weten hoe hij de personages en wezens in ‘Uncle Boonmee’ interpreteert.

Films van de Thaise regisseur Apichatpong Weerasetkhatul staan bekend om hun spirituele invalshoek. In zijn films domineert de beeldtaal ten opzichte van de verhaallijn. Zijn films zijn veelal een mengeling van heden en verleden waarbij werkelijkheid en droomwereld met een milde vorm van ‘absurdisme’ door elkaar lopen. Dit maakt zijn films niet eenvoudig toegankelijk, maar voor de fijnproever is het bijzondere effect dat je altijd weer iets unieks en verrassends kunt verwachten.

Uit NRC:Deze film is onontkoombaar. Hij is radicaal. Geestig. Geestverruimend. Een politieke mokerslag. Die Gouden Palm kreeg hij niet voor niets.

Winnaar Gouden Palm Cannes 2010.

Regisseur: Apichatpong Weerasethakul

Scenario: Apichatpong Weerasethakul

Engeland/Thailand, 2010, 114 minuten

Met: Kumgieng Jittamaat, Miti Jittamaat, Phetmongkol Chantawong

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.