Asser Filmliga

Un prophète

10 mei 2010, 12:00 uur / 11 mei 2010, 12:00 uur

‘Un prophète’ vertelt het verhaal van de 19-jarige analfabeet Malik El Djebena (Tahar Rahim) die veroordeeld is tot zes jaar gevangenis. De fragiele Malik wordt al snel in het nauw gedreven door de leider van de Corsicaanse maffiabende, die de gevangenis beheerst, en moet een aantal vieze klussen opknappen. Wanneer hij daarin slaagt komt hij iets hoger in de pikorde van de gevangenis, hoewel hij afhankelijk blijft van het goeddunken van de bende. Maar Malik is sluw en maakt in het geheim zijn eigen plannen…

Hoe overleef je in de gevangenis? Hoe ver laat je geweten je toe om te blijven overleven? En pleeg je verraad aan je Arabische of Islamitische afkomst om je Corsicaanse beschermheren te blijven dienen in ruil voor leven?
Deze film geeft een indringend beeld van het keiharde bestaan in de gevangenis en vooral over de persoon van de ongeletterde Malik, die aan alle kanten in tweestrijd staat, maar vooral plannen moet blijven maken om te overleven. Als Malik op verlof mag, zien we een onverwachte en menselijke kant van hem.

‘Un prophète’ won op het Film Festival van Cannes de Grote Prijs van de jury en kreeg hoofdrolspeler Tahar Rahim eind vorig jaar de European Film Award voor beste acteur.

Regisseur: Jacques Audiard

Frankrijk/Italië, 2009, 149 minuten

Met: Tahar Rahim, Niels Arestrup, Adel Bencherif, Hichem Yacoubi

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.