Asser Filmliga

Ultranova

16 januari 2006, 12:00 uur / 16 januari 2006, 12:00 uur

Het speelfilmdebuut van de Waalse regisseur Bouli Lanners schetst het treurige bestaan van de vijfentwintigjarige Dimitri, verkoper van prefab-woningen die met barbecue en al worden afgeleverd. Behalve dat hij af te rekenen krijgt met twee schurken van collega’s, is zijn leven saai en leeg. Ook zijn relatie blijft halverwege sputteren… Tegen het decor van een grauw industrieterrein en troosteloze bars zet Lanners zijn personages neer met mededogen en absurde humor.

De film getuigt vooral van de fotografische kracht van de kunstschilder/regisseur. Hij schildert werkelijk met de camera. Via deze poëtische fotografie weet hij zelfs de meest banale plekjes in Wallonië uitzonderlijk mooi te maken. Nooit zag u Wallonië op zo’n manier. Met zijn collage van scènes uit ‘het leven zoals het is’ neemt de cineast de kijker mee op een zoektocht naar echte emoties.

De titel verwijst naar supernova, een ster die nog even licht geeft voor ze uitdooft. Een ‘ultranova’ zou dan een ster zijn die integendeel opnieuw heropstijgt. Daarmee wou Lammens zijn film een gevoel van hoop, een optimistische ondertoon meegeven.

Bekroond op het Internationale Filmfestival Berlijn 2005.

Regisseur: Bouli Lanners

België/Frankrijk, 2005, 83 minuten

Met: Vincent Lécuyer, Michaël Abiteboul, Vincent Belorgey, Hélène De Reymaker

Filmagenda

Nieuwe films volgen zodra mogelijk.

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.