Asser Filmliga

Tussenstand

11 februari 2008, 12:00 uur / 12 februari 2008, 12:00 uur

Martin en Roos zijn al een tijdje gescheiden. De enige reden dat ze elkaar soms nog ontmoeten, is omdat ze zich zorgen maken om hun 17-jarige zoon Isaac, die zichzelf isoleert. Of, beter gezegd: omdat zíj zich zorgen maakt. Híj vindt dat zij Isaac te veel op de huid zit: “Je moet hem meer vrij laten.” Roos weet wel beter. Toch proberen ze het telkens weer gezellig te maken. Ze ontmoeten elkaar in dure en exotische restaurants, maar dat draagt uiteindelijk weinig bij aan de sfeer.

‘Tussenstand’ van Mijke de Jong is een film vol dialogen. Dialogen tussen Martin (Marcel Musters)en Roos (Elsie de Braauw), in verschillende stadia van ruzie of onenigheid. En dialogen tussen één van hen met een ander, zoals een moeder of een collega. Dankzij de improviserende manier waarop De Jong, scenarioschrijfster Jolein Laarman en de acteurs à la Mike Leigh aan de film hebben gewerkt, komen de gesprekken uiterst realistisch over. Met veel halve zinnen en niet terzake doende terzijdes. Er volgt geen climax of verzoening, al lijkt het daar soms wel op. De titel luidt niet voor niets ‘Tussenstand’.

‘Tussenstand’ is de grote winnaar geworden van het Gala van de Nederlandse Film in Utrecht. De film won een Gouden Kalf voor beste regie, beste actrice (Elsie de Brauw) en beste geluid. ‘Tussenstand’ kreeg ook de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek.

Regisseur: Mijke de Jong

Nederland, 2007, 80 minuten

Met: Elsie De Brauw, Marcel Musters, Stijn Koomen, Joan Nederlof

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.