Asser Filmliga

Turtles can fly

4 april 2005, 12:00 uur / 4 april 2005, 12:00 uur

Net als in zijn vorige film ‘Een tijd voor dronken paarden’ spelen ook in ‘Turtles can fly’ kinderen de hoofdrol. De wens was een anti-oorlogsfilm te maken, het is dan ook logisch dat de gehandicapte kinderen een rol hebben in deze film; dagelijks lopen er nog kinderen op een landmijn.

De film speelt zich af in een vluchtelingenkamp in Iraaks Koerdistan omringd door mijnenvelden. Door de situatie waar de kinderen in zitten leven ze een leven als van een volwassene. Men wacht op de invasie van de Amerikanen. Het contact met de buitenwereld loopt via een schotel en de satelliet.

De dertienjarige Soran is geliefd in de gemeenschap, hij is handig met elektronica en spreekt een paar woorden Engels. Hij is dus ‘de man’ waar alle aandacht op gevestigd is. Zijn bijnaam is dan ook Satellite. Maar ook is hij de leider van de kinderen en regelt het werk voor ze als het opruimen van de mijnen. Terwijl ieder zo opgaat in de wereld van mijnen en oorlog en Amerikanen is Soran het meest in gedachten bezig met het mooie meisje Agrin.

Beste film Film Festival San Sebastian 2004.
Winnaar publieksprijs Internationaal Film Festival Rotterdam 2005.

Regisseur: Bahman Ghobadi

Scenario: Bahman Ghobadi

Irak/Iran, 2004, 98 minuten

Met: Soran Ebrahim, Saddam Hossein Feysal, Avaz Latif, Hiresh Feysal

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.