Asser Filmliga

Traveling birds

18 november 2002, 12:00 uur / 18 november 2002, 12:00 uur

Gedurende het hele jaar trekken overal ter wereld miljoenen vogels door het luchtruim. Het zijn allerlei verschillende soorten, van zwaluwen tot reusachtige albatrossen, van ganzen tot pelikanen en van ooievaars tot kleine zangvogels. Ze volgen oude, vaste routes, steken oceanen, woestijnen en bergen over en voltooien onvoorstelbare zwerftochten. Deze reizen markeren al sinds mensenheugenis de opeenvolging van seizoenen. Ze geven ritme aan de voortschrijdende tijd en zelfs aan het leven van de mens zelf, beneden op de grond. Het beter leren kennen en begrijpen van de wetten en regels die ten grondslag liggen aan deze duizelingwekkende trektochten, dat is de eeuwenoude droom van Jacques Perrin.

De film volgt verschillende trekvogels op hun reizen en houdt het commentaar tot een minimum beperkt. In plaats van een traditionele documentaire beoogt ‘Traveling birds’ dan ook een droomvlucht te zijn, waarbij adembenemend en inventief camerawerk het vogelperspectief moet suggereren.
Jaren van voorbereiding en geduld, het gebruik van de modernste technologie, veel wilskracht en bovenal een jeugdige geest waren nodig voor deze unieke zoektocht naar het ’trekkersvolk’.

‘Traveling birds’ (‘Le peuple migrateur’) doet voor vogels wat ‘Microcosmos’ deed voor de insecten. Aan deze film werkte dan ook een groot deel van dezelfde mensen mee, waaronder veteraan Jacques Perrin, die bij ‘Microcosmos’ optrad als verteller en producent en nu bij ‘Traveling birds’ de regie voerde.

Regisseur: Jacques Perrin, Jacques Cluzaud, Michel Debats

Frankrijk, 2001, 92 minuten

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.