Asser Filmliga

There will be blood

19 mei 2008, 12:00 uur / 20 mei 2008, 12:00 uur

‘There will be blood’ is een bewerking van Upton Sinclair’s roman “Oil!” uit 1927 over oliemagnaat Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis) uit California, die met zijn schattige zoontje zijn imperium uitbreidt door verschillende dorpjes op slinkse wijze van hun olierijke land te ontdoen. Wanneer hij een dorp bereikt waar Eli Sunday (Paul Dano) een machtige rol heeft als de plaatselijke priester, krijgt Plainview het moeilijker dan hij aanvankelijk had gedacht. Maar het moet raar lopen als de manipulatieve, meedogenloze en hyperambitieuze Plainview zijn zin uiteindelijk niet krijgt.

Met een combinatie van grenzeloze hebzucht, geniale gekte en een totale minachting voor al het menselijke werkt Plainview ronduit hypnotiserend op de mensen die hem in de film omringen.

Dat ligt niet alleen aan de manier waarop de acteur hem neerzet, maar ook aan het platform dat hem door de maker van ‘There will be blood’ wordt geboden: de hele film is rond de rol opgetrokken. En daardoor wordt Plainview een fenomeen, op fantastische wijze vertolkt door Oscarwinnaar Daniel Day-Lewis.

Regisseur: Paul Thomas Anderson

Verenigde Staten, 2007, 159 minuten

Met: Daniel Day Lewis, Paul Dano

Filmagenda

Nieuwe films volgen zodra mogelijk.

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.