Asser Filmliga

The year my parents went on vacation

10 maart 2008, 12:00 uur / 11 maart 2008, 12:00 uur

In 1970 is voor Brazilië de derde keer dat ze de Wereldcup wint. Er heerst een militaire dictatuur en alles wat enigszins links is wordt onderdrukt.
De twaalfjarige Mauro wordt door zijn vader en moeder afgezet bij zijn opa, die woont in een Joods/Italiaanse buurt van São Paulo. Zijn ouders laten hem achter met de woorden: “En vergeet niet, we zijn op vakantie”. Het wereldkampioenschap waar Mauro zich zo op verheugt heeft nu een heel andere betekenis; hij zal zijn ouders pas weerzien wanneer de voetbalwedstrijden beginnen. Zijn opa komt te overlijden en de halfjoodse Mauro wordt onder de hoede genomen door opa’s joodse buurman. Al snel blijkt wat hem te wachten staat: hij krijgt een keppeltje op zijn hoofd gedrukt en Mauro moet zich aanpassen aan het Joodse leven.
Deze film laat de denkwereld zien van kinderen, hoe volwassenen hen met goede bedoelingen voorliegen en dat ze toch altijd door hebben als er iets mis is.
Het camerawerk draagt ook bij aan het kinderperspectief, veel opnames zijn gemaakt met een hekwerk of schouder op de voorgrond en personages zijn regelmatig te zien in weerspiegeling van een raam, tv of autospiegel. Zo beleef je Mauros ervaringen zoals hij dat doet.

Regisseur: Cao Hamburger

Brazilië, 2007, 105 minuten

Met: Germano Haiut, Michel Joelsas, Caio Blat, Daniela Piepszyk

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.