Asser Filmliga

The woodsman

23 januari 2006, 12:00 uur / 23 januari 2006, 12:00 uur

Walter Rossworth (Kevin Bacon) heeft een lange weg te gaan als hij terugkeert in de maatschappij na jarenlang vastgezeten te hebben wegens pedofilie. Veroordeeld door zijn omgeving en geplaagd door zijn geaardheid lukt het maar moeizaam zijn leven op te pakken. Het liefst blijft hij onopgemerkt en aan de zijlijn, maar zijn psychiater eist actieve medewerking en ook wordt hij op de huid gezeten door een politieman die ervan overtuigd is dat hij in zijn oude gedrag terug zal vallen. Zelf weet hij ook dat de kans op herhaling groot is. Het enige lichtpunt is zijn relatie met Vickie, collega met haar op de tanden, maar net als hij beschadigd.

Voor regisseuse Nicole Kassell is dit haar eerste lange speelfilm. ‘The Woodsman’ is gebaseerd op een toneelstuk van Steven Fechtner. Het thema pedofilie wordt bezien vanuit de dader.

‘The woodsman’ weigert resoluut om van Walter een monster te maken, maar vraagt ook niet om medelijden. Kevin Bacon laat op beklemmende wijze de problematiek zien, zonder ook maar ergens over de top te gaan.

De Volkskrant: ‘Moeilijk onderwerp subtiel benaderd’.

Regisseur: Nicole Kassell

Verenigde Staten, 2004, 87 minuten

Met: Kevin Bacon, Kyra Sedgwick, Benjamin Bratt, Eve, David Allan Grier

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.