Asser Filmliga

The wind that shakes the barley

27 november 2006, 12:00 uur / 28 november 2006, 12:00 uur

De film begint in 1920 als de Ierse vrijheidsstrijd in alle hevigheid woedt. Engelse ‘elitetroepen’ treden wreed op tegen dorpelingen die met vrijheidsstrijders sympathiseren, maar ook Ierse guerrillastrijders laten zich niet onbetuigd. Zij lokken Britse soldaten in een dodelijke hinderlaag en rekenen meedogenloos af met verraders.

De film concentreert zich op de verhouding tussen de twee broers Damien (Cillian Murphy) en Teddy (Padraic Delaney). Beiden komen in 1922 na Collins’ verdrag met de Engelsen tegenover elkaar te staan. De pragmatische Teddy accepteert het verdrag als het hoogst haalbare, maar de principiële Damien ziet het als verraad.

‘The wind that shakes the barley’ is een rijke film, die complexe morele en politieke kwesties aan de orde stelt. Heiligt het doel de middelen? Is het gerechtvaardigd jonge, politiek naïeve verraders te executeren? Waar loopt de grens tussen vrijheidsstrijd en terreurbeweging? De vragen zijn makkelijker dan de antwoorden en dat is bij Loach’ films wel eens anders geweest.

Loach’ vaste scenarist Paul Laverty heeft met deze film een van zijn beste scenario’s afgeleverd. Aan Loach de eer dat hij eruit heeft gehaald wat erin zat. De oude rot bewijst weer eens zijn meesterschap in acteursregie. Over de hele linie wordt voortreffelijk geacteerd, zodat de film niet alleen aan het verstand appelleert maar ook emotioneel raakt.

Winnaar Gouden Palm Film Festival van Cannes 2006.

Regisseur: Ken Loach

Groot-Brittannië, 2006, 124 minuten

Met: Cillian Murphy, Liam Cunningham, Padraic Delaney, Orla Fitzgerald

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.