Asser Filmliga

The tree of life

12 september 2011, 12:00 uur / 13 september 2011, 12:00 uur

Centraal staat een Texaans gezin in de jaren 50, waarin Brad Pitt de machtige vaderfiguur speelt, een en al onverbiddelijkheid en nauwelijks ingehouden agressie. Hij is niet hardvochtig; hij houdt van zijn drie zoons, maar die liefde is maar sporadisch zichtbaar. Boven alles wil hij zijn kinderen opvoeden tot sterke, van zich af bijtende volwassenen. ‘Er is niets wat je niet kunt bereiken’, houdt hij de jongens voor.

De oudste zoon Jack, op volwassen leeftijd gespeeld door Sean Penn, groeit aanvankelijk op in een dertien-in-een-dozijn buitenwijk, zoals het hoort met jongens van zijn leeftijd, met zijn ouders die hem beschermen op een bescheiden voetstuk. Maar langzaam leert de jongen de donkere kanten van het leven kennen en valt zijn onschuld in duizend stukjes uiteen.

Jacks moeder (Jessica Chastain) leert hem vertrouwen op zijn intuïtie en te luisteren naar zijn innerlijk. Maar aan zijn andere arm trekt Jacks vader die meer van de harde hand is en hem wil leren voor zichzelf op te komen. Jacks kinderlijke naïviteit wordt door de war geschopt als tegenslag, onveiligheid, ziekte en de dood hun intrede doen. Het leven dat eens gemakkelijk en overzichtelijk was, blijkt een bedrieglijk doolhof aan indrukken en tegenstrijdigheden.

Deze vijfde film van Terrence Malick werd onlangs in Cannes bekroond met de Gouden Palm, en er door critici uitgeroepen tot een tijdloos meesterwerk.

Regisseur: Terrence Malick

Scenario: Terrence Malick

Verenigde Staten, 2011, 138 minuten

Met: Brad Pitt, Sean Penn, Jessica Chastain, Hunter McCracken, Laramie Eppler

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.