Asser Filmliga

The navigators

16 september 2002, 12:00 uur / 16 september 2002, 12:00 uur

De filmmaker Ken Loach keert na zijn Amerikaanse uitstapje ‘Bread and Roses’ weer terug naar Engeland. Met de film ‘The navigators’ bewijst hij meteen dat hij hier het meest op zijn plaats is.

Het verhaal gaat over een groepje arbeiders (Paul, Mick, Len en Gerry) dat bij British Rail werkt, in een treindepot bij Sheffield. Loach schetst op de van hem bekende wijze het arbeidersmilieu: mannen van de gestampte pot, die een grote mond hebben maar het hart op de juiste plek.

Komisch is de bijeenkomst waarin een bedrijfsfilmpje toont dat de privatisering bron zal zijn van nieuwe inkomsten. De arbeiders worden overvallen met termen als ‘mission statements’ en hun werk draait voortaan om ‘het veroveren van een plaats op de markt’. Hoewel er wordt gezegd dat iedereen binnen het nieuwe systeem zijn baan zal kunnen behouden zijn Paul, Mick, Len en Gerry sceptisch en denken aan de gevolgen die het voor hun dagelijkse werk zal hebben. Ze worden al snel door de nieuwe directie gezien als de oproerkraaiers.

Regisseur: Ken Loach

Engeland, 2001, 96 minuten

Met: Joe Duttine, Tom Craig, Venn Tracey, Steve Huison

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.