Asser Filmliga

The Magdalene sisters

18 augustus 2003, 12:00 uur / 18 augustus 2003, 12:00 uur

In de proloog zien we een aantal jonge meisjes die door hun vaders naar het klooster van de Orde van Heilige Magdalene gestuurd worden. Het is de plaats waar het kwaad in deze meisjes bestreden moet worden.
Margaret omdat ze verkracht is door haar neef, Rose omdat ze een bastaardkind heeft en Bernadette omdat ze mooi en verleidelijk is.

In het klooster wordt met ijzeren vuist geregeerd, zuster Bridget is de representant van al het kwaad in de katholieke kerk. Ze vernedert en kleineert de meisjes waar mogelijk. In de wasserij die in het klooster is gevestigd moeten de meisjes onder erbarmelijke omstandigheden hun werk doen.
Geen van hen weet of ze ooit uit deze verschrikking zullen komen en zelfs een open deur biedt geen hoop. Ook buiten deze gevangenis is niemand om op terug te vallen.

De gebeurtenissen in deze film zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen. De laatste Magdelene wasserij werd pas in 1996 gesloten.
Veel van de verhalen die de Schotse regisseur Peter Mullan hoorde heeft hij niet willen gebruiken, ze waren te schrijnend om te vertonen, niemand zou zijn film dan uit kunnen zien.

Mullans aanklacht tegen de hypocrisie van de Roomse kerk won in Venetië terecht de Gouden Leeuw.

Regisseur: Peter Mullan

Scenario: Peter Mullan

Verenigde Staten, 2002, 119 minuten

Met: Geraldine McEwan, Anne-Marie Duff, Nora-Jane Noone, Dorothy Duffy, Eileen Walsh, Mary Murray, Britta Smith, Peter Mullan

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.