Asser Filmliga

The last king of Scotland

10 september 2007, 12:00 uur / 11 september 2007, 12:00 uur

‘The last king of Scotland’ is gebaseerd op de gelijknamige roman van Giles Foden over een jonge arts, Nicolas Carrigan, die in 1970 naar Oeganda vertrekt op zoek naar avontuur. Al snel vindt hij z’n draai in een medische hulppost, totdat hij bij toeval de kersverse regeringsleider Idi Amin Dada helpt na een verkeersongeluk. Amin is gecharmeerd van de jeugdige Schot en biedt hem een baan aan als lijfarts.
Amin had namelijk vroeger als keukenhulpje bij het Britse leger gediend en een voorkeur voor Schotten ontwikkeld. Hij droeg regelmatig kilts en wilde een leger oprichten om Schotland onafhankelijk te maken. Aanvankelijk is de arts vereerd om deze positie te bekleden maar al snel komt hij in gewetensnood en moet Carrigan z’n loyaliteit herzien.

Forest Whitacker als de President voor het leven, Heer van alle dieren van het land en van de vissen in de zee, Overwinnaar van het Britse Rijk in Afrika in het algemeen en Oeganda in het bijzonder en Koning der Schotten laat zien hoe de charismatische, innemende en imposante Amin langzaam verandert in een achterdochtige psychopaat, onberekenbaar en afschrikwekkend. Hij toont hoe een monster dat 300.000 onderdanen liet vermoorden charmant kan zijn en op hetzelfde moment angstaanjagend zonder een gedaanteverwisseling te ondergaan.

Hoewel de plot misschien wat zwak is oogt de film (gedraaid op authentieke locaties in Kampala) fantastisch, daarbij ondersteund door geweldige Afrikaanse muziek, maar wat werkelijk indruk maakt en lang na spookt, is de afwisselende hypnotiserende, bloedlinke, charmante, charismatische en doodenge Whitacker. Zijn rol leverde talloze prijzen op, waaronder een Oscar, een BAFTA Award en een Golden Globe.

Regisseur: Kevin MacDonald

Groot-Brittannië, 2006, 121 minuten

Met: Forest Whitacker, James McAvoy, Gillian Anderson

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.