Asser Filmliga

The King’s speech

23 mei 2011, 12:00 uur / 24 mei 2011, 12:00 uur

De film speelt in Groot-Brittannië aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog en draait om prins Albert die onverwacht op de troon moet. Albert, heeft echter al zijn hele leven last van een stotterprobleem. Zijn vrouw Elizabeth besluit contact te zoeken met de excentrieke logopedist Lionel Logue, wiens onorthodoxe methoden controversieel maar niet minder effectief zijn. De scènes in de werkkamer, waarin de prins gedwongen wordt de vreemdste oefeningen te doen om te genezen, zijn dan ook de sterkste (en vaak ook de grappigste). De spraakoefeningen die Lionel uithaalt zijn werkelijk te hilarisch voor woorden. Nog nooit heeft een koning zo veel gescholden in een nette Britse film.
Ondanks de moeilijke start wordt al snel duidelijk dat er tussen de twee mannen een hechte band ontstaat. Albert ontwikkelt niet alleen het vertrouwen in zijn stem, de twee mannen sluiten een vriendschap voor het leven.

Parool: “Een tot in de puntjes verzorgde periodefilm, die wil doordringen in de ziel van een man die tegen wil en dank een hoofdrol moet gaan spelen”.

‘The King’s speech’ is bekroond met 4 Oscars.

Regisseur: Tom Hooper

Groot-Brittannië, 2010, 118 minuten

Met: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.