Asser Filmliga

The help

19 maart 2012, 12:00 uur / 20 maart 2012, 12:00 uur

Met ‘The help’ heeft Hollywood een ’feelgood-film’ weten te maken over een zwarte periode in de Amerikaanse geschiedenis namelijk wijze waarop de Afro-Amerikanen tot diep in de twintigste eeuw als tweederangs burgers werden behandeld. De basis voor het verhaal vormde het gelijknamige boek ‘The help’ (in het Nederlands ‘Een keukenmeidenroman’). Schrijfster Kathryn Stockett baseerde het deels op haar eigen jeugd in Mississippi.

De jonge blanke journaliste Skeeter wil een boek schrijven over de slechte positie van zwarte dienstbodes: ze nemen het huishouden van rijke blanke dames waar, inclusief de opvoeding van hun kroost, maar mogen niet eens naar dezelfde wc in de fraaie villa’s. Skeeter wil graag de dienstbodes zelf aan het woord laten, maar de meeste dienstbodes vrezen voor hun baan en zelfs voor hun leven. De veelgeplaagde Aibileen is uiteindelijk bereid een boekje open te doen over haar leven. Kort daarna volgt de rebelse Minny, die door haar werkgeefster is ontslagen omdat ze de huis-wc gebruikte. Steeds meer vrouwen vertellen daarna hun verhaal.

‘The help’ gaat over vriendschap tegen de achtergrond van rassenscheiding in de jaren zestig in Jackson, Mississippi. Zonder veel geweld of politieke situaties te tonen, maar met veel emotie leren we alle vrouwen kennen.

Regisseur: Tate Taylor

Scenario: Tate Taylor

Verenigde Staten, 2011, 146 minuten

Met: Emma Stone, Viola Davis Bryce, Dallas Howard, Jessica Chastain

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.