Asser Filmliga

The end of the affair

29 januari 2001, 12:00 uur / 29 januari 2001, 12:00 uur

‘The end of the affair’ is gebaseerd op de gelijknamige autobiografische roman van Graham Greene, over zijn verhouding met de Amerikaanse Catherine Walston.

De romanschrijver Maurice Bendrix (het alter ego van Graham Greene) heeft een verhouding met zijn buurvrouw Sarah. Het speelt zich af in Londen tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. Gedurende enige jaren beleven zij een gelukkige, stormachtige affaire.

‘The end of the affair’ vertelt een ijzersterke liefdesgeschiedenis, die ook in romanvorm al filmische kwaliteiten bezat. Alle details kloppen: van de knoopjes op de kleding van Julianne Moore, de sombere, zware avondluchten tot de melancholieke Stephen Rea als de bedrogen echtgenoot.

De hoofdrolspelers (Ralph Fiennes en Julianne Moore), die beiden een wat koel en afstandelijk voorkomen hebben, vormen in de film een goede combinatie als een door liefde verteerd koppel. Moore kreeg voor haal rol een Oscar-nominatie. Het is een sfeervolle film, waardoor de ophef die sommigen maakten over het in hun ogen te vrijpostige optreden in het liefdesspel, niet echt begrijpelijk is.

Regisseur: Neil Jordan

Groot-Brittannië/Verenigde Staten, 1999, 98 minuten

Met: Ralph Fiennes, Julianne Moore, Stephen Rea, Ian Hart

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.