Asser Filmliga

The banishment

1 september 2008, 12:00 uur / 2 september 2008, 12:00 uur

De langverwachte tweede film van de Russische regisseur Zvjagintsev (‘The return’) is een even mysterieuze als stijlvolle vertelling over een echtpaar dat met twee kinderen verhuist naar het platteland. Zij is zwanger, maar niet van hem. Zij weet dat als zij dit aan haar man vertelt dat er een moeilijke periode aanbreekt,haar man is geen lieverdje.

Zvjagintsevs visuele meesterschap springt opnieuw in het oog. De openingsscène, rauw en etherisch, is van een ongeëvenaarde schoonheid. Terwijl er maar weinig in te zien is: een auto, wuivend gras, een verlaten industrieterrein. En regen, bakken regen.

Samen met cameraman Mikhail Krichman geeft Zvjagintsev zijn film de eigenschappen van een droom. Van zijn inspiratiebronnen maakt de regisseur geen raadsel. Van Andrej Tarkovski leende hij zijn oog voor kadrering en de langzame, nadrukkelijke registratie van industriële en pastorale landschappen. Van Ingmar Bergman komt de zwaarmoedige behandeling van grote levensvragen, zoals de onmogelijkheid van diepgaand contact tussen mannen en vrouwen, geloofsproblemen en andere existentiële kwellingen.

Winnaar beste acteur Film Festival Cannes 2007.

Regisseur: Andrei Zvjagintsev

Rusland, 2007, 150 minuten

Met: Konstantin Levranenko, Maria Bonnevie

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.