Asser Filmliga

The artist

27 februari 2012, 12:00 uur / 28 februari 2012, 12:00 uur

Schrijver-regisseur Michel Hazanavicius wilde acht jaar geleden al een zwijgende film maken, maar het duurde lang voordat hij het project van de grond kreeg. Eindelijk kon hij de uitdaging van het dialoogloze verhaal aangaan, wat toch een bepaalde beheersing van visuele filmtaal vereist. Hazanavicius doet dat op fantastische wijze en maakt daarmee een heerlijke ode aan de zwijgende film met een mooie finale.

Het verhaal: Hollywood 1927. George Valentin is knap, charismatisch en de grote ster van de ‘stomme film’. Wanneer de geluidsfilm echter zijn intrede maakt, raakt de carrière van George in het slop. Drank en armoede brengen hem verder in verval. De carrière van de opkomende jonge actrice Peppy Miller, schiet juist als een raket omhoog. Zij biedt hulp aan George om terug op het witte doek te verschijnen en spoort hem aan danser te worden. Samen proberen zij de weg naar de top te vinden.

‘The artist’ is door de filmcritici van New York uitgeroepen tot de Beste Film van 2011. Ook werd Hazanavicius uitgeroepen tot Beste Regisseur door de New Yorkse filmjournalisten.

Regisseur: Michel Hazanavicius

Scenario: Michel Hazanavicius

Frankrijk, 2011, 100 minuten

Met: Jean Dujardin, Bérénice Bejo, James Cromwell, John Goodman

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.