Asser Filmliga

Terminus paradis

5 november 2000, 12:00 uur / 5 november 2000, 12:00 uur

De Roemeense regisseur Lucian Pintilie heeft met ‘Terminus paradis’ zijn vierde film uit het post-Ceausescu-tijdperk gemaakt. Deze films handelen allemaal over de ontreddering van de Roemeense maatschappij na de val van een dictator in een corrupt en ondoorgrondelijk land.

Deze keer heel luchtharig en romantisch verpakt in een liefdesgeschiedenis over twee jonge mensen, die in een onwaarschijnlijke situatie terechtkomen nadat ze verliefd op elkaar zijn geworden.

Ontwapenende film, die ook door de twee jonge hoofdrolspelers wordt gedragen, maar ook door het palet aan stijlmiddelen dat de regisseur gebruikt om een en ander te verbeelden.
Ook het verkeer heeft een rol in het verhaal: een jonge varkenshoeder ontmoet een brutale opportunist die op de bus wacht; hij moet de volgende dag voor twee jaar in militaire dienst, maar weet haar te lokken en zij valt voor hem; samen leveren zij vervolgens strijd tegen het leger, haar familie, elkaar en de motorrijtuigen die het beeld manipuleren als montage-schnitts.

Regisseur: Lucian Pintilie

Roemenië/Frankrijk, 1998, 95 minuten

Met: Costel Cascaval, Dorina Chiriac, Gheorghe Visu

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.