Asser Filmliga

Summer palace

4 februari 2008, 12:00 uur / 5 februari 2008, 12:00 uur

‘Summer palace’ keert terug naar de sfeer van vrijheid en blijheid onder studenten in 1989 in Peking.

Het plattelandsmeisje Yu mag in Peking gaan studeren en valt als een blok voor de student Zhou, het type intellectueel dat wordt meegesleept door zijn woordenstroom. Er gaat een wereld voor Yu open en even later is ‘Summer palace’ de eerste Chinese film met onverhulde erotiek. Terwijl Yu en Zhou de liefde bedrijven, demonstreren studenten op het Plein van de Hemelse Vrede voor politieke vrijheid.

Ook de liefde eindigt voor Yu in een desillusie als ze Zhou met een ander betrapt. Uit wraak het bed induiken met anderen, geneest haar niet van haar grote liefde. Later woont Zhou in Berlijn, waar na de val van de Muur de nieuwe vrijheid wordt gevierd. Wat gebeurt er als Yu en Zhou elkaar bijna tien jaar later in Peking weer ontmoeten?
‘Summer palace’ schetst een sterk beeld van de zinderende sfeer in 1989 in Peking. Regisseur Lou Ye dwingt bewondering af omdat hij het aandurfde het taboe op ‘1989’ te doorbreken.
‘Summer palace’ is een liefdevolle melancholische film over het cruciale jaar waarin het onmogelijke in China mogelijk leek te worden.

Regisseur: Lou Ye

China/Frankrijk, 2006, 140 minuten

Met: Guo Xiaodong, Hao Lei, Bai Xueyun, Cui Lin, Hu Ling

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.