Asser Filmliga

Stellet licht

12 mei 2008, 12:00 uur / 13 mei 2008, 12:00 uur

‘Stellet licht’ begint met een zes minuten durende zonsopgang. De beelden zijn prachtig gemaakt. Duistere vormen transformeren zich tot bomen en de donkere sterrenhemel maakt ruimte voor licht oranje en vervolgens gloedvol blauw.
Het verhaal speelt zich af in een streng religieuze, pacifistische mennonietengemeenschap in Noord-Mexico. Deze van oorsprong Nederlandse protestanten, afkomstig uit Friesland, leven volgens de normen en waarden van hun zeer traditionele geloof. Ze spreken Plautdietsch, de aan Middeleeuws Nederlands verwante taal van de mennonieten.

Johan is getrouwd met Esther en samen hebben ze zes kinderen, maar hij heeft een verhouding met Marianne; alle drie gaan ze kapot aan de situatie. Johan vecht tegen zijn gevoelens en twijfelt of hij zijn vrouw Esther moet verraden of zijn grote liefde moet offeren. Na de zonsopgang zien we Johan en zijn gezin aan de ontbijttafel, waar het tikken van de klok alle geluid van buiten wegdrukt. Johan staat op en zet de klok stil en zolang de film duurt zal hij niet verder lopen. De acteurs, die zelf tot de mennonietengemeenschap horen, maken de film heel authentiek en hebben mede daardoor deze film zeer de moeite waard gemaakt.

Regisseur: Carlos Reygadas

Scenario: Carlos Reygadas

Mexico, 2007, 127 minuten

Met: Wall Fehr, Miriam Toews, Maria Pankratz

Filmagenda

Nieuwe films volgen zodra mogelijk.

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.