Asser Filmliga

Shirley: Visions of Reality + Inleiding (Wednesday Special)

1 oktober 2014, 20:00 uur / 1 oktober 2014, 20:00 uur

Gestileerd drama over een politiek geëngageerde actrice die de geschiedenis wil beïnvloeden.

De Oostenrijkse regisseur Gustav Deutsch maakte naam met ‘Welt Spiegel Kino’ (2005) en ‘Film ist a Girl & a Gun’ (2009) en brengt met ‘Shirley: Visions of Reality’ een gestileerde ode aan Edward Hopper.

De personages bewegen zich in heel precieze reproducties van Hoppers beroemde schilderijen zoals ‘Office at Night’, ‘Western Motel’, ‘Usherette’ en ‘A Woman in the Sun’. Hopper haalde op zijn beurt inspiratie uit de film noir. In doeken als ‘New York Movie’ en ‘Intermission’ verwees hij rechtstreeks naar de cinema. Hopper beïnvloedde weer filmmakers als Alfred Hitchcock, Jim Jarmusch, Martin Scorsese en Wim Wenders.

Hoppers scherpe lijnen, minimalistische compositie en uitgesproken kleuren en lichtval zijn exact nagebootst in Deutsch’ nieuwste film over de politieke geëngageerde actrice Shirley (Stephanie Cumming). Tussen de jaren 30 en begin jaren 60 hoopt zij de loop van de geschiedenis te beïnvloeden. Net als in haar rollen wil ze de werkelijkheid bevragen, vormgeven en veranderen. Ze is woedend over politieke repressie, maar is nog niet tot wanhoop gedreven.

In korte flitsen van radioberichten komen de grote historische gebeurtenissen voorbij, van de Grote Depressie, de Tweede Wereldoorlog, het McCarthy-tijdperk en rassenconflicten tot het Kennedytijdperk en de burgerrechtenbeweging.

Inleiding: De lezing van Jan van den Brink heet ‘Every frame a Hopper’ en gaat over de invloed van het medium film op Edward Hopper en de invloed van Hoppers schilderijen op een aantal filmregisseurs, zoals Wim Wenders, Alfred Hitchcock en natuurlijk Gustav Deutsch.

Regisseur: Gustav Deutsch

Scenario: Gustav Deutsch

Oostenrijk, 2013, 92 minuten

Met: Stephanie Cumming, Christoph Bach

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.