Asser Filmliga

Shame

18 juni 2012, 12:00 uur / 19 juni 2012, 12:00 uur

Brandon (Michael Fassbender) is een geslaagde dertiger die in New York woont en moeite heeft om zijn seksleven onder controle te houden. Hij is verslaafd aan pornografie en hierdoor heeft hij moeite om echte relaties met vrouwen aan te knopen. Brandon mag dan wel in het openbaar de schijn ophouden een normaal leven te leiden, maar in wezen schuwt hij dieper sociaal contact. Het van alle gemakken voorziene Manhattan lijkt ingericht op zijn anonieme leefstijl.

Dat evenwicht raakt verstoord wanneer zijn zusje (Carey Mulligan) zich in zijn leven wringt. Sissy, een aandoenlijk wankel zangeresje zonder vaste verblijfplaats, is in velerlei opzicht een tegenpool van haar broer: extravert, hunkerend naar contact, maar niet minder getroebleerd. Hun verhouding is gespannen en incidenteel bevatten de schaarse gesprekken tussen de twee een hint naar een traumatische jeugd.

McQueen diept dat gegeven niet uit, maar observeert met een camera die oordeelt noch terugschrikt. Juist door op afstand te blijven dringt de Britse regisseur tot de hoofdpersoon door.

Regisseur: Steve McQueen

Groot-Brittannië, 2011, 99 minuten

Met: Michael Fassbender, Carey Mulligan

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.