Asser Filmliga

Roads to Koktebel

17 oktober 2005, 12:00 uur / 17 oktober 2005, 12:00 uur

In ‘Roads to Koktebel’ maken een vader en zijn elfjarige zoon een lange reis van Moskou naar Koktebel op de Krim aan de Zwarte Zee.Het gaat per goederentrein en vrachtwagen maar ook heel veel te voet . Onderweg ontmoeten ze allerlei vreemde mensen.

Ondanks dat vader en zoon veel samen hebben meegemaakt, de dood van moeder, het baanverlies van vader, de stompzinnigheid van de drank, staan ze toch vaak uiterst wantrouwend tegenover elkaar. De jongen weet hoe makkelijk zijn vader de reis onderbreekt voor een delirium, een schotwond of een vrouw. De jongen hoeft niet naar school. Hij leert alles van zijn vader, en die heeft een goede opleiding gehad. Over thermiek en vogels wil hij alles weten en over de albatros in het bijzonder. Als hij zijn ogen sluit kan hij de wereld zien in vogelperspectief.

Aan het begin is de zoon nog een jongen. Gaandeweg ontdekt hij dat niet alles wat zijn vader verteld waar hoeft te zijn. Hij leert op eigen benen te staan. En de twee leren zichzelf en elkaar steeds beter begrijpen.

Deze melancholische hypnotiserende film werd in Cannes 2004 genoemd door de internationale filmkritiek ‘de openbaring van het jaar’.

Regisseur: Boris Khlebnikov & Aleksei Popogrebski

Scenario: Boris Khlebnikov & Aleksei Popogrebski

Rusland, 2003, 105 minuten

Met: Bleb Puskepalis, Igor Chernevich, Vladimir Kucherenko, Agrippina Steklova

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.