Asser Filmliga

Red road

25 juni 2007, 12:00 uur / 26 juni 2007, 12:00 uur

Jackie is een beveiligingsbeambte in Glasgow. Op de vijfendertig monitoren die ze in de gaten houdt, ziet ze iedere dag de armoedige straten van Glasgow. Kwajongens met hun streken, dronken kids die voor een ‘vluggertje’ achter schijnbaar niets beschermende afrasteringen verdwijnen, zwerfhonden die de straten afzoeken naar een maaltje. Niets ontgaat haar, niets betrekt haar bij het dagelijkse leven dat ze aanschouwt. Totdat er een man op haar scherm verschijnt die al lange tijd geleden uit haar leven verdwenen is. Iemand wiens desastreuze invloed haar echter nog steeds in zijn greep heeft. Een man met wie ze de confrontatie moet aangaan. Waarom dit moet is lange tijd een raadsel, Andrea Arnold (regisseur) doseert het meesterlijk.

‘Red road’ is de eerste film die gemaakt wordt volgens Lars von Triers concept The Advanced Party. Een concept waarin drie regisseurs waaronder Andrea Arnold een film maken rondom dezelfde karakters. De locatie, achtergrond van en de relaties tussen de karakters zullen van film tot film verschillen. De films moeten binnen zes weken worden opgenomen met een digitale camera en Glasgow als plaats van handeling.

Met sfeerrijke beelden en dito muziek (onder meer een dromerige versie van ‘Love will tear us apart’) maakt de jonge Schotse regisseur een wereld van eenzaamheid en stil verdriet voelbaar.

Regisseur: Andrea Arnold

Scenario: Andrea Arnold

Engeland/Denemarken, 2006, 113 minuten

Met: Kate Dickie, Tony Curran, Nathalie Press

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.