Asser Filmliga

Rebelle

10 december 2012, 12:00 uur / 11 december 2012, 12:00 uur

In een niet nader genoemd Afrikaans land heerst een burgeroorlog. De aanleiding kennen we niet, laat staan hoe lang de oorlog al gaande is. Maar de verschrikte manier waarop de 12-jarige Komona reageert op een bootje met rebellen dat in aantocht is naar haar dorp, spreekt boekdelen. Het volk is op de hoogte van de gruwelijkheden en weet dat het zich nergens veilig kan wanen. Verweer tegen de rebellen lijkt echter nauwelijks mogelijk. In korte tijd wordt het dorp schoongeveegd; een klein groepje kinderen, waaronder Komona, wordt ingelijfd bij de rebellen.

De jongelingen worden gehersenspoeld om iedereen die hun geweer probeert af te pakken als een vijand te zien. Om te overleven hebben de kinderen geen andere keus dan te doen wat ze wordt opgedragen. En dat is steevast op oorlogspad gaan om de ‘boze geesten’ van de regering te verjagen, oftewel: regeringssoldaten om te brengen.

De Vietnamees-Canadese regisseur Nguyen spaart de kijker niet, maar toont naast alle ellende ook schoonheid, en hij ruimt veel tijd in voor de aarzelende liefde tussen Komona en de albinojongen Magicien. De ontdekking uit deze vierde – en beste – film van Nguyen is hoofdrolspeelster Rachel Mwanza, een straatkind uit Kinshasa dat op de festivals van Berlijn en Tribeca werd uitgeroepen tot beste actrice.

Regisseur: Kim Nguyen

Scenario: Kim Nguyen

Canada, 2012, 90 minuten

Met: Rachel Mwanza, Serge Kanyinda

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.