Asser Filmliga

Ray

23 mei 2005, 12:00 uur / 23 mei 2005, 12:00 uur

In ‘Ray’ wordt voor het eerst het echte verhaal verteld van de unieke Amerikaanse artiest Ray Charles. Zowel zijn leven als zijn werk worden eerlijk en gedetailleerd voor het voetlicht gehaald. De film is het eindproduct van een lange periode waarin regisseur Taylor Hackford zich heeft verdiept in de persoonlijke en muzikale geschiedenis van Ray Charles.

In de film zien we Ray Charles (Jamie Foxx) in de meest turbulente periodes van zijn carrière. De film begint in zijn beginjaren als blinde tiener, wanneer hij in Florida op de bus stapt om in Seattle op te treden. Via zijn ontdekking door platenmaatschappij Atlantic en de bijbehorende onstuitbare opmars naar wereldfaam volgen we zijn carrière tot aan zijn worsteling met heroïneverslaving en de vele dames op zijn pad.

Het levensverhaal van Ray Charles wordt in ‘Ray’ doorsneden met flashbacks naar zijn vroege jeugd, waarin hij zijn jongere broertje verliest door een ongeluk, en korte tijd later zijn zicht door een infectie. De film maakt krachtig duidelijk hoezeer deze twee gebeurtenissen zijn ambities, emoties en doorzettingsvermogen hebben gestimuleerd.
Op 10 juni 2004, vlak voor de voltooiing van de film, overleed Ray Charles op 73-jarige leeftijd.

Jamie Foxx ontving voor zijn rol van Ray de Oscar voor de beste acteur.

Regisseur: Taylor Hackford

Verenigde Staten, 2004, 152 minuten

Met: Jamie Foxx, Kerry Washington, Regina King, Sharon Warren

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.