Asser Filmliga

Ramses

23 maart 2003, 12:00 uur / 23 maart 2003, 12:00 uur

Regisseur Pieter Fleury woonde als klein jongetje in de Derde Weteringdwarsstraat in Amsterdam, schuin tegenover een zeer mysterieuze woning. Daar woonde de commune rond Ramses Shaffy en zijn levenspartner Joop Admiraal. Vanuit zijn zolderraam volgde de kleine Fleury de mensen en geluiden die vanuit het huis kwamen. Hij keek door de brievenbus en zag een glimp van het andere leven, de kunstenaars en bohémiens van de jaren zestig. Bijna veertig jaar later waren deze herinneringen de basis voor de documentaire ‘Ramses’.

De nu 69-jarige Shaffy, icoon van het vrijgevochten intense bestaan van de jaren zestig, wordt geportretteerd in zijn huidige situatie als bewoner van een verzorgingstehuis. Naast Ramses Shaffy komt Joop Admiraal uitvoerig aan het woord. Ook vertellen Liesbeth List, Louis van Dijk en Shireen Strooker over de ongeremde vrijheid van vroeger die zij met Ramses hebben meegemaakt.

De stad Amsterdam vormt het decor voor het verhaal, een poëtische vertelling die verbeeldt hoe de kunstenaar en zijn omgeving op elkaar hebben ingewerkt. Ramses Shaffy werd als kind in Nederland achtergelaten en heeft altijd het gevoel gehad dat hij er niet echt bijhoorde. Nog steeds worstelt hij met zijn eenzaamheid in zijn stad Amsterdam.

Regisseur: Pieter Fleury

Nederland, 2002, 70 minuten

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.