Asser Filmliga

Persepolis

5 mei 2008, 12:00 uur / 6 mei 2008, 12:00 uur

‘Persepolis’ is een autobiografische zwart-wit stripverhaal van Marjane Satrapi opgroeiend in de jaren 80 in Iran. Was er eerst in haar jeugd de onderdrukking door de Sjah, daarna werd het leven beheerst door de Islamitische Revolutie en de oorlog tussen Iran en Irak.

‘Persepolis’ laat zien wat in de westerse berichtgeving vaak wordt vergeten: dat wat van hogerhand wordt opgelegd niet altijd wordt omarmd door het volk. ‘Persepolis’ werkt het best in de kleine observaties van de absurditeiten die dit verschil oplevert. Zoals de tekenles op de Iraanse kunstacademie, waar de naakte delen van Botticelli’s Geboorte van Venus worden doorgekrast en de meisjes moeten oefenen door een model in burka te schetsen. Met als resultaat twintig identieke vellen met twintig identieke vormeloze hopen stof.

Deze Franse animatiefilm heeft de Publieksprijs gewonnen van het International Film Festival Rotterdam 2008. De film werd eerder ook al bekroond met de MovieSquad Award, de prijs van de jongerenjury en met de Juryprijs Cannes 2007.

Regisseur: Marjane Satrapi & Vincent Paronnaud

Scenario: Marjane Satrapi & Vincent Paronnaud

Frankrijk, 2007, 95 minuten

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.