Asser Filmliga

Palindromes

19 december 2005, 12:00 uur / 19 december 2005, 12:00 uur

Zoals een palindrome een woord of woordverbinding is die ook van achteren naar voren gelezen kan worden en hetzelfde blijft betekenen, zo schets Solondz het leven van de 13 jaar oude Aviva. In deze film zijn veel Aviva’s. Ze wordt ze gespeeld door een kleuter, twee volwassen vrouwen, een jongetje en een paar tieners.
Allen levend in een wereld waar iedere seconde beslissingen genomen moeten worden. Met de zwarte humor , kenmerkend voor Solondz (‘Happiness’, ‘Welcome to the Dollhouse’) passeren zaken als zelfmoord, abortus, religie en eenzaamheid de revue.

Aviva een onzeker meisje dat zich naar slecht Amerikaans gebruik al op haar dertiende zwanger laat maken. Onder druk van haar ouders belandt ze in een abortuskliniek, loopt weg en komt terecht in een opvanghuis.Vervolgens gaat ze op een gevaarlijke missie met Earl, ofwel Bob, ofwel Joe.

Het verhaal van ‘Palindromes’ klinkt tamelijk onalledaags, de invulling is dat evenzeer.
Met de keuze voor meerdere acteurs die dezelfde persoon spelen heeft Solondz willen illustreren dat een mens nooit in staat is tot een fundamentele persoonsverandering.

Met deze film heeft Todd Solondz bewezen een dapper en getalenteerd regisseur te zijn.

Regisseur: Todd Solondz

Scenario: Todd Solondz

Verenigde Staten, 2004, 100 minuten

Met: Sharon Wilkins, Ellen Barkin, Bill Buell, Jennifer Jason Leigh

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.