Asser Filmliga

Ober

22 januari 2007, 12:00 uur / 23 januari 2007, 12:00 uur

Liefhebbers van die typische Van Warmerdam-sfeer kunnen hun hart ophalen met ‘Ober’, dat van het begin tot het eind de licht absurde, droogkomische toon heeft van zijn eerdere films.

Van Warmerdam speelt zelf de titelrol van ober Edgar, werkzaam in een kleurloos en niet erg druk restaurant. Daar wordt hij regelmatig van zijn werk gehouden door Victoria (Ariane Schluter). Met Victoria heeft hij een verhouding, Edgars eigen vrouw Ilse ligt ziek thuis, waar lastige buren voor een heuse terreur zorgen. Wanneer de ober ook nog eens worden gekoeioneerd door treiterige klanten die hem in het aquarium van het restaurant dompelen is voor hem de maat vol. Neemt hij ontslag of gaat hij van zijn vrouw af?

Nee, hij gaat verhaal halen bij Herman (Mark Rietman), de schrijver die het script van Edgars leven schrijft. Herman is verbijsterd wanneer Edgar binnen komt vallen: “jij hoort hier helemaal niet te komen, jij bent fictief!” Maar onder invloed van Hermans vriendin Suzie (Thekla Reuten) gaat Herman beetje bij beetje overstag en geeft hij Edgar af en toe zijn zin, zij het met tegenzin. Dus zorgt hij ook dat Edgar na een moment van geluk weer een flinke tegenslag krijgt te verwerken. Het maakt het verhaal van ‘Ober’ steeds absurder.

De fims van Van Warmerdam lijken steeds verder in zichzelf te keren. De connectie met het sprookjesgenre ontwikkelde zich van film tot film steeds verder, in de manier van vertellen, maar ook in de vreemde terzijdes en zwartkomische noten. ‘Ober’ gaat hierin nog verder dan zijn vorige film ‘Grimm’.

Regisseur: Alex van Warmerdam

Scenario: Alex van Warmerdam

Nederland, 2006, 97 minuten

Met: Alex van Warmerdam, Ariane Schluter, Mark Rietman, Thekla Reuten

Filmagenda

Nieuwe films volgen zodra mogelijk.

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.