Asser Filmliga

Nue propriété

27 augustus 2007, 12:00 uur / 28 augustus 2007, 12:00 uur

Een moeder (Isabelle Huppert) leeft met haar tweelingzonen in een te hechte verbintenis in een huis in Wallonië. Hoewel de ouders al tien jaar gescheiden zijn, worden de jongens nog steeds blootgesteld aan hun hoogoplopende ruzies.
Als de vrouw het huis wil verkopen om met haar minnaar een nieuw leven te beginnen, blijkt hoe de gezinsleden elkaar onder het mom van liefde gegijzeld houden. De dreigende verkoop wordt inzet voor een onderling genadeloze competitie, waarin iedereen de ander zijn wetten probeert op te leggen en daardoor zelf het laatste restje autonomie verliest. Tegelijkertijd neemt de onderlinge agressie toe. Als de moeder uiteindelijk wegvlucht om zichzelf in veiligheid te stellen, volgt er een gewelddadige uitbarsting tussen de twee zonen – in feite een indirecte manifestatie van de onmacht van de ouders. De confrontatie tussen de zoons zorgt er uiteindelijk voor dat de gezinsleden elkaar opnieuw en in meer vrijheid kunnen waarderen.

Lafosse filmt met meesterlijke precisie en weet schijnbaar alledaagse situaties een ongewone en donkere lading mee te geven.

Regisseur: Joachim Lafosse

België/Frankrijk, 2006, 105 minuten

Met: Isabelle Huppert, Jérémie Renier, Yannick Renier, Kris Cuppens, Patrick Descamps

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.