Asser Filmliga

Nói Albinói

23 februari 2004, 12:00 uur / 23 februari 2004, 12:00 uur

De zeventienjarige Nói zwalkt wat door het leven in een afgelegen fjord in het noorden van IJsland. In de winter is de fjord geheel van de buitenwereld afgesloten, omringd door angstaanjagende bergen onder een dik pak sneeuw. Nói droomt ervan te ontsnappen uit deze witte gevangenis, samen met Iris, een stadsmeisje dat bij de lokale benzinepomp werkt. Maar Nói ’s onhandige ontsnappingspogingen lopen nergens op uit, alleen maar uit de hand. Misschien kan slechts een enorme natuurramp zijn wereld vernietigen en hem op die manier uitzicht op een beter leven bieden.

‘Nói albinói’ is het debuut van IJslands grootste jonge filmtalent Dagur Kari. Zijn afstudeerfilm ‘Lost Weekend´ won verschillende prijzen op internationale filmfestivals. Voor dit speelfilmdebuut nam hij met zijn eigen band ‘Slowblow´ de soundtrack op.

‘Noi albinoi´ beleefde zijn wereldpremière in 2003 tijdens het Film Festival in Rotterdam. De productie was favoriet voor een Tiger Award, maar kreeg uiteindelijk ‘slechts’ de MovieZone Award van de jongerenjury.

Regisseur: Dagur Kári

Scenario: Dagur Kári

IJsland/Denemarken/Engeland/ Duitsland, 2003, 95 minuten

Met: Tómas Lemarquis, Thröstur Leó Gunnarsson en Elín Hansdóttir

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.