Asser Filmliga

Mulholland drive

26 augustus 2002, 12:00 uur / 26 augustus 2002, 12:00 uur

Betty (Naomi Watts) wil in Hollywood carrière maken. Zij kan het appartement van haar tante gebruiken, die niet in de stad is. Daar vindt ze de verwarde Rita (Laura Harring). Rita is haar geheugen kwijt en kan zich alleen nog maar een auto-ongeval herinneren. Betty en Rita gaan opzoek naar het verleden. Tot zover zit er een logische lijn in het verhaal. Vanaf nu is het opletten. Als je ‘Twin Peaks’ hebt gezien kun je weten hoe Lynch de toeschouwer om de tuin kan leiden.

Opvallend is het contrast tussen de beide hoofdrolspeelsters. Naomi is suikerzoet en blond en Betty is mystiek, erotisch en donker. Let ook op hoe dit contrast in de loop van de film verandert!
Verwarrend is het feit dat de dames ook nog eens van naam en rol veranderen! Waarom? De film heeft geen traditionele Hollywood-film einde. Wat heeft Lynch bedoeld?
‘Mulholland drive’ is geen ‘luie maandagavond vermaakfilm’. De film wordt door sommigen beschouwd als een van de geniaalste onder zijn soort (thriller) in de filmgeschiedenis. Na de film heb je nog gesprekstof en gedachtespinsels voor weken.

Oftewel: ga zien deze film en let vooral goed op!

Regisseur: David Lynch

Scenario: David Lynch

Frankrijk, 2001, 154 minuten

Met: Naomi Watts, Laura Harring, Justin Theroux, Robert Forster, Brent Briscoe

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.