Asser Filmliga

Monsieur Lazhar

2 juli 2012, 12:00 uur / 3 juli 2012, 12:00 uur

Het hartverwarmende verhaal van Monsieur Lazhar, een Algerijnse immigrant, die leraar wordt op een lagere school in Montréal. Hij neemt er de plaats in van een lerares die tragisch om het leven is gekomen. Terwijl hij de kinderen helpt om te gaan met hun verlies, heeft hij omgekeerd zelf baat bij de onschuld die zij nog in zich dragen.

‘Monsieur Lazhar’ is een film over schuldgevoelens, rouw en het proces van verwerking. Het verhaal draagt een sterk overtuigende boodschap van vriendschap en hoop uit en laat zien hoe vanuit verschillende culturele achtergronden wordt omgegaan met rouw en hoe kinderen en volwassenen verschillend reageren op situaties. De vertolkingen door zowel de volwassenen als de kinderen zijn levensecht. De cinematografie is subliem en de muzikale ondersteuning sterk. Ondanks de dramatiek van het onderwerp en de andere aangestipte serieuze thema’s is het toch vooral een liefdevolle en in zekere zin ook humoristische film met een psychologische invalshoek à la ‘Être et avoir’.

‘Monsieur Lazhar’, die de Publiekprijs won op het Internationaal Film Festival Rotterdam 2012, is precies dat soort film waarin de toeschouwer zich heerlijk kan laten wegvoeren.

Regisseur: Philippe Falardeau

Scenario: Philippe Falardeau

Canada, 2011, 94 minuten

Met: Mohamed Fellag, Sophie Nélisse, Danielle Proulx, Brigitte Poupart

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.