Asser Filmliga

Mon fils à moi

10 december 2007, 12:00 uur / 11 december 2007, 12:00 uur

In het Franse regiedebuut ‘Mon fils à moi’ (‘Mijn zoon is van mij’) worstelt een puber met alles verstikkende moederliefde.

Nathalie Baye speelt met ijzige kilte het moedermonster, dat moederliefde verwart met onderdrukking. Haar personage past in de rij portretten van Franse vrouwen bij wie achter een degelijke façade een neurotisch wrak huist. Isabelle Huppert bouwde haar reputatie ermee op, maar Nathalie Baye kan er ook mee uit de voeten.
De buitenwereld ziet een harmonieus gezin, maar achter de kleurloze gordijnen speelt zich een drama af. Juliens moeder verstikt haar zoon en haar slapjanus van een man staat erbij en kijkt ernaar. Alleen dochter Suzanne, die voelt dat de situatie ontspoort, dringt aan op ingrijpen, maar de vader is niet in beweging te krijgen.

‘Mon fils à moi’ gaat over een gestoorde moeder die steeds verder ontspoort, doordat ze geen tegengas krijgt. Daarmee gaat de film ook over passieve omstanders. Vooral Juliens vader heeft veel uit te leggen. Door zijn vrouw de hand boven het hoofd te houden, offert hij zijn zoon op.

Regisseur: Martial Fougeron

België/Frankrijk, 2007, 79 minuten

Met: Nathalie Baye, Victor Sévaux, Olivier Gourmet, Marie Kremer, Emmanuelle Riva

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.