Asser Filmliga

Millennium: Mannen die vrouwen haten

14 december 2009, 12:00 uur / 15 december 2009, 12:00 uur

Verfilming van het inmiddels overbekende boek van Stieg Larsson.

Mikael Blomkvist, een kritische journalist van middelbare leeftijd en uitgever van het tijdschrift Millennium,wordt benaderd door de schatrijke oud zakenman Henrik Vanger. Hij krijgt de opdracht om de 40 jaar geleden op mysterieuze wijze verdwenen, toen 16-jarige Harriët Vanger alsnog op te sporen en uit te zoeken wat er destijds werkelijk is gebeurd. Geld speelt geen rol. Mikael krijgt hulp van hacker Lisbeth Salander, een jonge en gecompliceerde vrouw met piercings, zwartgeverfd haar, tattoes en vooral recalcitrant en onberekenbaar. Aanvankelijk lijkt het onderzoek nergens op uit te lopen. Totdat Mikael met hulp van Lisbeth op een spoor stuit dat rechtstreeks naar een zeer duister en bloedig familiegeheim voert……..

De film boeit al vrijwel direct door de spanningsopbouw, daartoe ondersteund met meeslepende muziek. Daarnaast is er het sublieme acteerwerk van Noomi Rapace (Lisbeth) en de geleidelijke en subtiele toenadering die tussen beide onderzoekers van uiteenlopend karakter gaat ontstaan.

Zowel degenen die het boek gelezen hebben als zij die zonder enige voorkennis naar de film toegaan zullen aan hun trekken komen en tot op het einde van de 2,5 uur durende film in opperste spanning geboeid naar het grote doek blijven kijken.

Regisseur: Niels Arden Oplev

Zweden/Denemarken/Duitsland, 2009, 150 minuten

Met: Noomi Rapace, Michael Nyqvist

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.