Asser Filmliga

Merès et filles

22 november 2010, 12:00 uur / 23 november 2010, 12:00 uur

Dochter Audrey (Marina Hands), tien jaar geleden naar Toronto verhuisd, keert terug naar het dorp van haar ouders. Dat ze is vervreemd van haar hoekige moeder (Catharine Deneuve) zie je meteen. Haar moeder hoeft haar cadeautje niet, een digitale camera. „Veel te ingewikkeld.” Ze bitst dat Audrey de hond niet mag voeren. En kan Audrey de slaap niet vatten, dan zit ma alleen voor de tv, een gezicht als een masker. „Moet je een slaappil?” „Nee.”

Twee zielen gewikkeld in prikkeldraad met een lange geschiedenis van schuldgevoel en verwijten. Katalysator is het dagboek van oma Louise dat Audrey achter een keukenlade vindt. Oma liet een halve eeuw geleden haar kinderen in de steek en verdween spoorloos. Een verdrongen trauma dat moeder Martine zo hard en afhoudend maakte, en Audrey indirect haar hechtingsproblemen bezorgde.

De sterke hoofdrolspelers van ‘Mères et filles’, Hands en Deneuve, zorgen ervoor dat de film op geen enkel moment gaat vervelen, en geven een geloofwaardige vertolking van drie verschillende vrouwen met een ding gemeen: het verlangen naar vrijheid.

Regisseur: Julie Lopes-Curval

Frankrijk, 2009, 105 minuten

Met: Catherine Deneuve, Marina Hands, Marie-Josée Croze

Archief

Druk op de beginletter van de titel of zoek op titel, regisseur of jaar van eerste vertoning.